Kahve Ağacı, Meyvesi ve Çekirdeği

Online Kahve Satışı
  • 11.10.2019
  • 97 okunma

Her gün en az bir fincan kahve içiyoruz. Dünyanın en çok tüketen ülkesiydik sanırım şimdi de kahve canavarlığına başlıyoruz. Seviyoruz milletçe çay kahve tüketmeyi. Çay nerede yetişir nasıl yetişir toplanır hepimizin az da olsa biraz bilgisi var. Ancak ülkemizde yetişmeyen ve dışarıdan aldığımız bu mükemmel güzellikte olan ve her geçen gün hayatımıza biraz daha fazla giren kahve hakkında ne kadar şey biliyoruz? 

Bu nedenle bu yazıda kahve ağacı hakkında ufak bilgiler vermeye çalışacağım. Sevdiğimiz şeyler hakkında bilgimizi arttıralım değil mi?

Kahve Ağacı

Kahve ağaçlarının boyu 6 metreye kadar uzayabilir. Evet bu doğru, hiç bu kadar büyük ağaçlarda yetiştiğini düşünmüş müydünüz? Ama bir detay daha var tabi ki; genellikle boyları 3 metre civarında oluyor. 

Deniz seviyesinden 600-1800 metre kadar yüksekte ve dik yamaçlarda yetişiyor. Bu nedenle meyveleri toplamak ciddi bir emek istiyor. Meyvelerin doğru zamanda toplanması da kahvenin kalitesini etkileyen faktörlerden biridir. Olgunlaşmasını beklemek ve bu zamanı kaçırmamak gerekiyor. Sorun şu ki; kahve ağaçları sürekli meyve veren ağaçlardır. Yani dallarında aynı anda çiğ ve tam olgun meyveleri barındırabilir. Bu nedenle de toplarken bu ayrımın yapılması gereklidir. 

Bir kahve ağacının meyve veren bir ağaç haline gelmesi yaklaşık 5 yıl sürer. Eee tabii ki bu 5 yılda da ağacın doğru şekilde beslenmesi bakımının yapılması gereklidir. 

Yetiştirildikleri bölgeye göre 25 yıl genç kalabilen ağaçlar vardır. Ağaçlar bu süreçte meyve verirler ve her bir ağaçtan yıllık yaklaşık yarım kilo kadar çekirdek üretilebilir. 

Meyve vermeden önce kahve ağaçları da çiçeklenir. Bu çiçekler beyaz öbekler halinde açarlar, güzel tatlı bir koku yayarlar ve birkaç gün sonra dökülürler.

Kahve Meyvesi

Bir meyvenin toplanabilecek kadar olgunlaşması, yaklaşık 8 ay sürer. Ancak ağaçlar sürekli meyve verdikleri için toplanan meyveler yerine yenileri de oluşur. Daha yüksek bölgelerde yetiştirilen kahve ağaçları, olgunlaşması daha uzun süren meyveler verir. Meyvenin olgunlaşmasındaki bu yavaşlık, çekirdeğin daha uzun süre dalda kalmasına neden olarak aromanın daha belirgin olmasına yardımcı olur. Bu nedenle yüksek bölgelerde yetişen çekirdekler, diğer çekirdeklere kıyasla daha aromalı ve şekerlidir.

Her bir kahve meyvesi, yaklaşık 3 cm uzunluğundadır. Yeşil renkte oluşan meyveler, olgunlaştıkça renk değiştirir. Önce sarı renge, sonra turuncu bir renge dönüşürler. Tam olgunlaşan meyveler ise kırmızı ve koyu kırmızı renkte olur.

Meyveler toplandıktan sonra 3 çeşit çekirdek ayıklama yöntemi vardır. Suda ayıklama, özel çekirdek ayırıcı makinalar ve daha klasik olan meyveyi güneşte kuruttuktan sonra çekirdeklerini ayıklama yöntemleri.

Kahve Çekirdeği

Toplanan meyvelerin sadece %20’si kavrulmuş çekirdek olarak hazırlanabilir. 1 kilo kavrulmuş çekirdek için 5 kilo meyve toplanması gerekir. Kulağa çok zor geliyor gerçekten… Ama ne yapalım kahve işi sadece pişirirken değil toplarken de emek, sevgi isteyen bir iş…

Kahve ağacından sadece insanlar faydalanmaz. Arılar da kahve meyvelerini yer ve bu nedenle kafein alırlar. Kafeinin arılar üzerindeki etkisi insanlar üzerindeki etkisine benzer; kafein tüketen arı daha enerjik olur ve daha yüksek performans gösterir. Ayrıca Kopi Luwak olarak adlandırılan ve dünyanın en pahalı kahvesi olan kahve, misk kedilerinin yediği meyve çekirdeklerinden üretilir.