Sumatra Kahvesinin Yolculuğu

Online Kahve Satışı
  • 18.11.2019
  • 169 okunma

Kahveler yetiştikleri yerlere göre isimlendirilir. Nerede yetişiyorsa oranın ismiyle anılır. Sumatra, Endonezya’nın Sunda Adalarından birisidir “altın adası” anlamına gelir. Kahve üretimiyle Endonezya, 17. Yüzyılın sonunda tanışmıştır. Hollandalı girişimciler aracılığıyla tanışırlar.  Ve hızla yükselerek bu günkü haline ulaşırlar. Endonezya’nın çeşitli bölgelerinde farklı yüksekliklerde kahve yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda içtiğimiz Sumatra kahveleri 3 farklı bölgeden gelmektedir. 

-Endonezya Sumatra kahvesi genellikle güney kıyılarda yetişir ve “Mandheling” ya da “Lintong” olarak etiketlenir. 

-Batıda yetişen sumatra kahveleri ise Gayo Dağından gelir, 1000-1500m arasında yetişir.

-Sumatra’nın en yüksek volkanik dağı olan Kerinci yakınlarındaki dağlık alanlarda 1500m yükseklikte de Kerinci kahvesi yetiştirilmektedir.

Sumatra kahveleri genellikle Giling Basah yöntemi ile işlenmektedir. Bu yöntem ile kahveler daha fazla nem içeriğine sahip olur. 

Pekii nedir bu Giling Basah yöntemi?

Giling Basah yöntemi (ıslak kabuklama yöntemi) ile kahveler daha fazla nem içeriğine sahip olur. İlk önce toplanan kahve çekirdekleri mayalanması için suda bekletilir. Sonra bir gün dinlendirilir ve kurutulur. Ama asıl kurutma işlemi fabrikada gerçekleştirilir. Bu işleme girmeden %50 neme sahipken çıktığında %25 neme kadar düşüş yaşar. İhracattan önce limanda son bir kez daha kurutma işleminden geçen kahvelerin nem oranı %11’e kadar düşer. Bu işlemler giling basah yönteminin genel hatlarını oluşturur.

Endonezya Sumatra kahvesi, diğer kahve bölgelerine göre daha yüksek nem oranına sahiptir. Diğer bölgelerin kahveleri işleme tabi tutulduktan sonra nem oranları %9’lara inmektedir. Sumatra kahve işleme yöntemler hala test edilmektedir. Ancak ıslak işlemenin kültürel üstünlüğü ve ekonomik avantajları bu yöntemi baskın hale getirmektedir.

Sumatra Kahve Özellikleri

Sumatra kahvesi düşük asiditeye sahip bir kahvedir. Aromasında Çikolata, kızartılmış badem vardır. Sumatra kahvesinin düşük asitli yapısı mide sıkıntısı yaşayanlar için avantaj haline gelmektedir. Bu kahve çekirdekleri tatlı yapısının yanında toprak, bitki gibi doğal kırsal tatları içinde barındırır. Eğer Sumatra kahve çekirdekleriniz temiz olmayan topraksı ve acımsı çim tadı taşıyorsa bu kahve çekirdeklerinin yetersiz işlendiğine işarettir.

Sumatra Kahve Çekirdekleri

MandHeling (Volcanica): Bu kahve çekirdekleri güneşte kurutulur ve zengin, ağır bir gövdeye sahiptir. Kurutulmuş meyve gibi egzotik tatlara ve kakao gibi aromalara sahiptir.

Mandheling Reserve (Volcanica): Profil olarak iyi dengelenmiş, düşük asiditeye sahiptir. Daha koyu olmakla birlikte kahverengi şeker ve şurup aromasına sahiptir.

Gayo (Volcanica): Lezzet profilini kakao, şeftali, karamel, taze yaprakların aromaları oluşturur.