Romeo ve Juliet Puro ve Kahve

Online Kahve Satışı
  • 20.12.2019
  • 131 okunma

Kahvenin belki de en uyumlu eşlikçisi diyebileceğimiz puro hakkında neler biliyorsunuz? 

Bu ikili birlikte kesinlikle çok iyiler. Mükemmel uyumla dans eden tango dansçıları gibiler kesinlikle. Üstelik bu ikili ile neredeyse sonsuz kareografi yapabileceğinizi düşünün. Tüm kahve demleme çeşitleri ve harmanlama çeşitlerini göz önüne getirince gerçekten imkansız değil.

Kahve ve puro arasında düşündüğümüzden çok daha fazla benzerlik olması belki de onları birbirine bu kadar yakıştırıyordur. Bu benzerlikleri sizler için biraz araştırdım ve derledim. Birlikte biraz bakalım.

Kahve ve Puro Hasat Yöntemleri

Bu günlük hayatımızda bize yemek sonrası, iş arası küçük mutluluklar veren ritüellerimiz haline gelen keyif araçlarının meşakkatli hasat süreçleri vardır. Kahvenin hasat sürecinden daha önce de bahsetmiştik. Olgunlaşan meyveler el ile toplanıyor ve kahve ağacında hem yeşil hem de tam olmuş meyveleri aynı anda bulmak mümkün. Puro hasadı için de olgunlaşan tütün saplarını birkaç güne yayılan süreç ile toplamak gerekiyor. Tütün yaprakları da kahve çekirdekleri gibi fermantasyon sürecine tabii tutuluyor. En önemli benzerlik ise puronun da kahveler gibi “kötü kahve” dediğimiz ve “sağlam kahve” dedirten çeşitleri vardır. 

Yetiştirildiği Bölgeler

Lezzet çarkı diye tabir ettiğimiz puro, kahve vs severler arasında oluşan ve puroların sınıflarını tanımlaya yardımcı olan bir dil var. Bu  lezzet çarkı fikri ilk olarak 1970’lerde bira üreticileri tarafından başlatılmış. Sonrasında şarap, çikolata, viski derken artık pek çok şeyin bir lezzet tekerleği var. 

İyi bir fincan kahvenin, tıpkı şarap ve viski gibi, purolarla aynı tadım notalarına sahip olabileceğini göreceksiniz. İşte bu yüzden bu ikiliyi bir araya getirmek çok büyük bir kazançtır diyebiliriz. İyi bir kahve ve birinci sınıf bir puro doğal olarak birbirini tamamlar.

Kahvenin tadım notaları gibi puronun da notaları vardır. Tütünün fermante olma şekli, puronun lezzet aromasını belirler. Mesela Nikaragualar kahve benzeri bir tada sahipken, Esteli yetişen Ligero’lar keskin biberimsi bir ısırığa sahip olabilir. Bazıları daha yumuşak toprağımsı, tatlı ike bazıları aromatik, tatlı lezzetlere sahip olabilir. Bu tatlar fermene süresi, ağırlığına göre çeşitlenebilir. 

Kahve ve puroya coğrafi kardeş de diyebiliriz. Kahveseverlerin kahve kuşağı dediği yengeç ve oğlak dönencesi arasında kalan bölgede en iyi kahveler üretilir. Aynı şekilde bu bölgede purolar için üretilen tütünlerin de en iyileri vardır. Küba, Dominik gibi puro üretimininde adını sıkça duyduğumuz yerler de bu bölgede yer alır. 

Yanlış Bilinenleri

Yaprakları koyu olan puroların çok sert olduğu yanlış bir kanıdır mesela. Evet çoğu bu şekilde olabilir ancak Maduro’da çok açık renk olmasına rağmen inanılmaz sert ve yoğun purolar ile karşılaşabilirsiniz. Bizden söylemesi… 

Kahvede de böyle bir yanılgı söz konusudur. Dark kavrulmuş kahveler sert ve yoğundur. Ama bazıları değil. Hafif Arabica çekirdekleri light kavrulsalar bile bitkinin türü ve yetiştirildiği bölgeye göre ciddi şekilde sert olabilir. 

Yani her Maduro puroları sert olmayabiliyorsa, her dark kavrulmuş kahve de sert olmayabiliyor.

Önce İstenmeyip Sonra Çok Sevilmeleri

Eski insanların garip konuları şeytanla ilişkilendirmesine kahve ve puro da dahil maalesef. 

Christopher Columbus  Avrupaya döndüğünde gemisindeki 2 kişinin, günahkar alışkanlıkları olduğu gerekçesiyle hapse atılmasının nedeni puro içmeleriydi. Yerel Hristiyanlar o dönemde ağızdan dumanın içe çekilmesi mevzusunun şeytanın oyunu olarak tanımlamışlar. Bu iki arkadaş 7 yıl hapis yatmışlar ama bu süre içerisinde sigara ve puro içme mevzuları yavaş yavaş kitleler tarafından kabul görmeye başlamış bile.

Papa Clement VIII ‘in de 1500’lü yıllarda kahve tüketimini baskıladığını ve Osmanlı İmparatorluğunda çok fazla tüketilmesinden de yola çıkarak kahveden “Şeytanın acı icadı”  diye bahsetmiş. Sonraları Papa bu yeni havalı içeceğin tadını beğenerek fikir değiştirmiş ve “Şeytanı, onu kutsayarak aldatacağız” şeklinde bir deyiş ile olayı güzelce kıvırmış.

Alkaloid İçermeleri

Nikotin ve kafein içlerinde alkaloid isimli organik bir bileşen barındırır. Bu bileşenin insanlar üzerinde psikolojik etkileri olduğu baya baya ispatlanmıştır. Aslında bu bitkilere dadanan bözeklerde pek olumlu etkileri yok yani böceklerde titreklik huzursuz davranışlara sebep olduğu söylenmiş. Ama insanların beyninde olan ve insanlara özgü olan ödül sistemi bizdeki etkilerini olumlu hale getiriyor. Elbette böceklerle insanlarda aynı etkiyi yaratmayacaktır değil mi. Şöyle mis kokulu kaliteli bir kahve yudumlarken beynimizin pompaladığı dopamin bizim bu faaliyetten keyif almamızı sağlıyor. 

Bilmem güzelce anlatabildim mi ancak puronun da kahvenin de meraklılarını bir araya getimeye çalıştık. Bazı şeyler çok güzeldir, bazıları birlikte daha da güzeldir değil mi? 

Afiyet olsun.