Mırra Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl İçilir?

Online Kahve Satışı
  • 20.1.2020
  • 170 okunma

Mırra, daha önce deneme fırsatınız oldu mu? Dünyanın en sert kahvelerinden bir olan mırra aslında Arap kökenli bir kahvedir. Ama ülkemizde genellikle Şanlıurfa, Mardin, Adana gibi illerimizde sıklıkla tüketilir. Gerçi artık her yerde her istediğimizi bulabiliyoruz ancak yine de kültüre ait olan yerde tüketmek çok daha güzel hissettiriyor. 

Mırranın anlamı aslında “mur” kelimesinden geliyor. Mur Arapça acı anlamında kullanılan bir kelime. Dünyanın en acı kahvelerinden biri olduğunu da söylemişmiydim?

İyice meraklandırmayı başarabildiysem şimdi mırrayı biraz daha yakından tanıyalım.

Mırra Nasıl Yapılır?

Mırra yapımı tahmin edeceğiniz gibi zor bir işlemdir. Hatta babadan oğula aktarılan bir zanaat gibi de düşünebilirsiniz. 

-Mırra yapımı için önce yeşil halde bulunan kahve çekirdekleri güzelce kavrulur. 

-“Dibek” adı verilen, ağaçtan yapılmış özel bir havanda çok inceltmeden dövülür. 

-“Gümgüm” adı verilen büyükçe bir cezvede 2 saat kadar kaynatılır.

-Kahve telve kıvamına gelince telvenin üstünde oluşan şerbet adı verilen kalın sıvı süzülür.

-Kahvenin kalanı “mutbak” adı verilen bir kaba aktarılır. 

-Üzerine tekrar kahve ve su eklenerek yeniden kaynatılır ve bu işlem kahve pekmez kıvamını alana kadar tekrar tekrar devam eder.

Bu işlemlerin sonunda uzun süre saklanabilen ve tekrar kullanılabilen mırra hazır olur ve şişelerle saklanır. İkram edileceği zaman ısıtılıp ibiklere konulur ve kulpsuz fincanlarda servis edilir. Ancak şunu da eklemeliyim ki bu dünyanın en sert kahvelerinden biri olan mırra şekersiz içilmelidir. Bazen sadece güzel koku ve aroma vermesi için kakule eklenir.

Ancak mırra bu tabiiki öylece servis edemezsiniz. Yapımı bir ustalık istediği gibi içiminin de bir adabı vardır. Şimdi de biraz bu ilginç geleneklerden bahsedelim.  

Mırra Nasıl İçilir?

Ağa içeceği de denilen mırra düğün, cenaze, sünnet, bayram gibi özel günlerde servis edilir. Servis ederken yaşça büyükten küçüklere doğru servis edilir. Geleneksel olarak kulpsuz Türk kahvesi fincanına benzer küçük fincanlarda servis edilir. Fincan yarıya kadar doldurulur ve eğer size ikram edildiyse tek seferde içmeniz gerekir. Buraya kadar her şey güzel. Eğlenceli kısma gelelim.  

Mırrayı içtiniz, sakın sakın fincanı masaya bırakmayın. Eğer fincanı masaya bırakırsanız, geleneklere göre fincanı altınla doldurmalısınız. İnsaflı gelenekmiş tabii ki başka seçenekleriniz de var. Kahveyi servis edenle evlenmek, evlendirmek veya kahveyi servis edenin çeyizini düzmek gibi.

Bunları yapmak istemiyorsanız mırrayı tek seferle içtikten sonra boş fincanı servis eden kişiye geri vermelisiniz. 

Ancak bu sefer de servis eden kişi size tekrar ve tekrar mırra ikram etmeye devam edecektir. Ta ki siz fincanı ters bir şekilde uzatana kadar. Yoksa size sorulmadan ikramlar devam edecektir.

Sonrasında ikram eden kişi fincanın ağız kısmını silerek sıradaki kişiye ikrama devam eder. 

Mırranın Faydaları

Mırra gelenek olarak zengin olduğu kadar fazla tüketmemek şartıyla yararlı olan bir içecektir. Konsantrasyon arttırır, enerji verir, karaciğere de iyi gelir.