Granül Kahve Nedir ?

Online Kahve Satışı
  • 26.7.2019
  • 177 okunma

Granül Kahve Nedir ?

Evlerimizde Türk kahvesinden sonra çeşit olarak görmeye başladığımız ve adını da Nescafe olarak genellediğimiz suda çözünebilen granül hazır kahvelerden bahsedelim biraz. Bu kahvelerin asıl mucitleri, Tesla ve Edison, Kristof Kolomb ve Amerigo Vespucci gibi benzer hikayelere sahiptir. Granül kahvenin ilk icadını Yeni Zelandalı David strag yapmış olsana birkaç yıl sonra japon bilim adamı Dr. Satori Kato işin kaymağını yemiştir. 

Keşiften 9 yıl sonra hazır kahve Amerika’da satışa sunuldu ve Nestle üretim sürecini hızlandırdı. 2. Dünya savaşında askerlerin yoğun kullanımı sonucunda yaygınlaştı. 


Granül Kahve Nasıl Yapılır:


Granül kahveler 2 yolla hazırlanabiliyor. Giriş ve gelişmesi aynı ama sonuç kısımlarında farklı yollarla sunuma hazırlanıyor. Öncelikle kahveler toplanıyor, kavruluyor, öğütülüyor ve özütü ayrıştırılıyor. Burdan sonra 2 yoldan biri seçiliyor, yani sprey yöntemi mi yoksa dondurma yöntemi ile mi kurutulacak karar veriliyor. 

Sprey yöntemi en hızlı ve ucuz olan yöntemdir. Geniş ve ısıtılmış bir tankın içine kahve özütü sprey şeklinde püskürtülerek kurutulur. İşlem sonunda ürün un kıvamında olduğu için birkaç işlemden daha geçirilerek kullanılabilir boyuta getirilir.  

Dondurarak kurutma ise yüksek kalite bir ürün oluşturur. Daha kompleks ve pahalıdır. Demlenmiş içime hazır kahveler şok dondurucu işlemden geçirilir anında dondurulur ve kuruma odalarına aktarılır. İşlemle ortaya çıkan buhar ayrıştırılır ve kalan kahve tortusu paketlenerek kullanıma hazır hale getirilir.  

Mükemmel tatlı olan tiramisu yapımında granül kahveler işimizi çok kolaylaştırır. Bir kampta kahve demlemek yerine granül kahve tercih edilir. Otobüs yolculuklarında granül kahve ikram edilir. Yani demlenmiş taze kahvenin lezzetine erişemeyeceği bir gerçek olsa da kullanım kolaylığı ile hayatımızda yer etmiş bir lezzettir.